Раді вітати Вас Гість | RSS

Бібліотека Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ступенів №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського

Шановні користувачі сайту! Пропонуємо вашій увазі нову послугу бібліотеки «Віртуальна довідка». Ви можете надіслати свій запит на електронну адресу біблиотеки. Відповідь надійде на ваш Email, або ви отримаєте її у бібліотеці наступного дня.
 
Меню сайта
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Новини

1 вересня – День знань
30.08.2013, 00:15

1 вересня – День знань

 

 

 

 

 

 

 

 

День знань — свято початку навчального року в Україні та деяких країнах СНД.

Для першокласників це Свято першого дзвоника, для всіх інших — початок нового навчального року. Часто цей день називають просто «Перше вересня» чи «День першого вересня».

 

Історія свята

Великий Юлій Цезар казав: «Знання — це сила». День знань — хвилююче свято для всіх. Немає людини, котра не пам’ятає день першого дзвінка, першу вчительку, шкільних товаришів.

Офіційно День знань було встановлено Верховною Радою СРСР 1 вересня 1984 року. У школах проводять урочисті заходи, студентам вручають студентські квитки.

Але так було не завжди. Ще на початку ХХ ст. 70% населення Землі було зовсім або частково неграмотним.

 

Педагогом у Давньому Римі називали рабів знатних римлян, котрі супроводжували їх дітей до школи та прислуговували їм. Першим «штатним» педагогом був Марк Фабій Квінтіліан (бл. 35–96 рр.), який одержував платню з імперської казни, навчав юнаків-патриціїв ораторському мистецтву. В епоху Відродження (XV–XVI ст.) почала докорінно змінюватися система освіти. Поступово виникали школи гуманістичного спрямування. Але жінки загальну освіту не отримували.

Великий вклад в освіту Русі внесли болгарські ченці Кирило та Мефодій (X ст.), запровадивши кирилицю — старослов’янську абетку. Лаври та монастирі стали центрами навчання. Центром розвитку системи освіти України в XVI–XVII ст. стала Києво-Могилянська академія.

Особливості святкування

Різні країни мають свої особливості святкування Дня знань.

Україна

Традиційно цього дня в школах проводяться урочисті лінійки, присвячені початку навчального року. Прийнято в цей день дарувати квіти своїм учителям. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходяться без лінійок або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проходить перший святковий урок, який кожного року має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання — іноді видача підручників, для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується.

Росія

У школах проходять урочисті лінійки, також існує традиція дарувати квіти вчителям, відбувається перший урок — «Урок миру».

Вірменія

Першого вересня відзначають День знань, писемності та літератури. Цього ж дня починаються заняття у ВНЗ і школах, проводяться урочисті збори і дзвенить традиційний «перший дзвінок» для першокласників.

Туркменістан

Відзначається День знань та студентської молоді. Тисячі першокласників вперше підуть до школи, а вузи країни поповняться новими студентами. Свято відзначається на найвищому державному рівні.

Німеччина

Першокласники Німеччини відрізняються тим, що в День знань приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні свята діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі. Уже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитися, чим цікавим його наповнили батьки.

Канада

У Канаді 1 вересня діти не йдуть до школи, коледжу чи університету — вони святкують разом з батьками не День знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем праці — Labor Day — і вважається офіційним закриттям літнього сезону. Зазвичай жителі Торонто сім’ями їдуть за місто на вікенд або ж смакують барбекю в сусідньому парку. А школа для всіх стартує наступного дня, у перший вівторок вересня.

 

Категорія: Новини | Додав: Администратор
Переглядів: 533 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Контакти

Наша адреса:
м. Прилуки вул. Шмідта, 36

Телефон:
(04637)7-40-00

Електронна пошта:
biblio0013@mail.ru

Графік роботи

Працює 8.00 - 17.00
Прийом читачів 9.00 - 16.00
Перерва 12.00 - 13.00
Вихідні субота, неділя
Останній день місяця - санітарний


Snickers © 2011-2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz